ENSENYANCES DE FRANCESC:

SUECA A LA WIKIPÈDIA... HISTÒRIA DE L'ART DELS BENISSANTS  (Per Francesc Josep)
Hola amics, 
     De ben segur que alguns haureu entrat en la pàgina de Wikipèdia  on es dóna informació sobre la ciutat de Sueca .Per si no ho heu fet esta és la pàgina en qüestió...
http://es.wikipedia.org/wiki/Sueca
     No vull entrar en detalls sobre el senyor que ha fet la pàgina... Segons ell, o ella, per exemple en qüestions econòmiques  Sueca "
continúa basandose en el arroz", cosa totalment discutible si fem cas de les dades que dóna l'ajuntament de Sueca on es pot comprovar que la majoria de la població obté els seus ingressos en el sector terciari, i on es menciona també que la majoria del poble treballem fora, amb la qual cosa, la economia arrossera no té la importància que tenia fa cent anys, més bé és secundària. Però bé , deixem que alguns visquen encara en el segle XIX.
     Lo que me cabreja és que el senyor o senyora que ha escrit açò no te ni punyetera idea en qüestions d'art del poble. Segons sembla, al santuari dels benissants de la pedra (Abdó i Senent) hi han unes imatges dels sants del segle XVII.
     Si tinguera la més mínima idea del que diu i senzillament "sabera algo d'art", distingiria que les imatges que hi han a l'ermita són del segle XX, en concret després de la guerra civil , anys quaranta. No és pot mal-informar al personal , i que vinga algú de fora , a vore imatges barroques i es trobe en imatges de fa "quatre dies".....
     Les escultures antigues van ser destruïdes a la guerra civil i les actuals les féren després. Vos adjunte dos fotos del llibre que publicà la cooperativa de l'arròs fa uns quants anys on podreu comprovar el que vos dic.
 

    
En canvi , si que podria dir que les imatges que se salvaren de la guerra civil van ser la Mare de Déu de Sales, que ha estat analitzada fa poc per la Universitat de València. Data del seu "descobriment" 14 de febrer de 1364, catalogada com a escultura del gòtic tardà, encara que jo diria que és més anterior, pero bé...
I l'altra escultura és barroca del segle XVII ,és el Crist de l'hospitalet. Ambdues foren salvades de la guerra civil, i una d'elles per part d'una persona que vivia al carrer Pou i que per això en concret la processó del Crist "es desvia" de la "volta" tradicional i passa pel carrer Pou "en agraïment a qui el salvà de la destrucció".
     Algun dia parlarem sobre estes curiositats del poble ... però de moment açò és lo que si "NO HO DIC REBENTEEEE",
     I per il·lustrar més vos adjunte una foto on es mostra l'antic altar barroc del segle XVII de Sant Pere, destruït també durant la guerra civil i del qual es pogueren aprofitar algunes peces i traslladar-les al actual altar del "Sagrado Corazón" de la mateixa església (pilarets, capitells,etc). L'actual altar de Sant Pere és dels anys quaranta del segle XX, crec que Expert va ser el seu pintor, un retaule molt fosc i a la "maniera" castellana barroca, que a mi no m'acaba d'agradar.

     En fi, ja parlarem de més coses.

Entrades populars